‘Handige maar lelijke’ kiosk

‘Handige maar lelijke’ kiosk bij kinderboerderij De Hazewinkel in Veldhoven staat dan eindelijk
VELDHOVEN – Na een boel politieke intrige staat de kiosk bij kinderboerderij De Hazewinkel in Veldhoven er dan echt. De meeste bezoekers zijn eensgezind over het bouwwerk: handig, maar lelijk.
Daar staat-ie dan, de kiosk. Deze maand werd het gebouwtje geplaatst bij kinderboerderij De Hazewinkel in Veldhoven. Jarenlang werd er gesproken over de houten hut van 80.000 euro. Veel speeltuinbezoekers komen het bouwwerk deze carnavalsvakantie bewonderen. Janny Stevens (53) uit Riethoven is blij met de kiosk. Ze bezoekt de speeltuin naast de kinderboerderij vaak met haar pleegdochter. ,,Fijn dat-ie er is. Kinderen moeten toch regelmatig plassen hè.” En daar ging het toch voornamelijk om: die wc. Binnenkort hoeven speeltuinbezoekers met een volle blaas niet meer te hollen naar de andere kant van de kinderboerderij. Binnenkort, want de kiosk gaat pas dit voorjaar open.
Het is maar de vraag of die officiële opening met veel bombarie plaats gaat vinden. Politieke partij Gemeente Belangen Veldhoven (GBV) heeft weliswaar eindelijk zijn zin, maar de weg ernaartoe was op zijn zachtst gezegd hobbelig. GBV zette eind jaren negentig zijn zinnen op een kiosk met een wc en loket voor kleine versnaperingen. Die moest verrijzen bij de speeltuin naast de kinderboerderij. De bestaande wc zou te ver lopen zijn vanaf de speeltuin.
Politieke broedermoord
Maar de kiosk kwam er niet. Tot nu. Daar was vorig voorjaar wel een politieke broedermoord voor nodig. In de Veldhovense coalitie werd Veldhoven Samen Anders (VSA) ingeruild voor de VVD. De plannen voor de kiosk kregen prompt groen licht. Toegegeven, er waren meer hoofdpijndossiers waarover VSA anders dacht dan zijn coalitiegenoten. En voormalig partners GBV en D66 verweten de partij een halsstarrige houding. Maar toch, de kiosk was zeker onderwerp van onderhandelingen, getuige ook de draai die de nieuwe coalitiegenoot over het gebouw maakte, van tegen, naar voor.
En daar staat de kiosk dan, in de schaduw van een grote boom. Met nu nog een hek eromheen.  Fronsend kijkt Stan Wagter (41) uit Vessem naar het houten gebouwtje. De architect heeft er toch zijn bedenkingen bij. De kiosk zoals die er nu staat, komt volgens hem ‘regelrecht uit de catalogus’. ,,Ik vind het een lelijk ding en een gemiste kans. Voor zoveel geld had je er meer mee moeten doen”, zegt Wagter onomwonden. ,,Had lokale kunstenaars betrokken bij het ontwerp, of kinderen uit de buurt .”
Heikel onderwerp
Zonder dat hij het weet, snijdt Wagter een heikel onderwerp aan. Want onderzoek in de buurt naar de wenselijkheid van de kiosk, dat deed de gemeente niet. Desondanks vinden de meeste bezoekers het deze woensdag wel handig, zo’n wc binnen handbereik met versnaperingen als extra. Anne de Kort (28) uit Veldhoven verwoordt het kernachtig: ,,Ik vind het wel prima zo.”

Merlijn van Dijk