VSA Tegen Rattenplaag Veldhoven

VSA Tegen Rattenplaag Veldhoven

Veldhoven klaar met rattenplaag: ‘Het loopt echt de spuigaten uit’

VELDHOVEN – Ze trippelen door tuinen, verschansen zich in schuurtjes en klauteren zelfs naar slaapkamers op twee hoog. Veldhoven is de rat spuugzat.Merlijn van Dijk 08-09-20, 16:24 Bron: ED

Vier jaar geleden zag Jelske Vogels er voor het eerst een lopen in haar wijk Cobbeek: een rat. Ze vroeg zich af of meer mensen last hadden van de knaagdiertjes. Vogels richtte de facebookgroep ‘Rattenplaag Cobbeek’ op. Vooral de laatste maanden stromen de meldingen binnen vanuit heel Veldhoven. Het zijn er zoveel dat Vogels de naam van haar groep veranderde in ‘Rattenplaag Veldhoven’. Vogels: ,,Het loopt echt de spuigaten uit. De gemeente doet te weinig.”https://a111104dd644a78af3fd299022fe00ad.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-37/html/container.html

Zelf ziet Vogels de ratten vooral buiten. Andere mensen hebben minder geluk. Marlies Wijnands woont op twee hoog. Ze kreeg de schrik van haar leven toen een rat onder haar bed vandaan schoot. ,,Ik heb ‘m weggejaagd en een handdoek en kist tegen de deur gezet. Doodeng zo’n beest. Verschrikkelijk”, zegt Wijnands die op twee hoog woont. Manuela Ketelaars uit Zonderwijk vond dit voorjaar meerdere nesten in haar schuurtje. ,,We hebben extreem veel last gehad met het hele huizenblok”, zegt zij. ,,We zijn op een gegeven moment gestopt met ratten tellen. Het waren er gewoon te veel.”

‘Gemeente moet meer doen’

De rat rukt op, zo lijkt het. In 2017 werden 236 meldingen gedaan van ratten in Veldhoven. In 2019 waren dat 319 meldingen. De eerste zes maanden van dit jaar bleef de teller steken op 123. De meeste meldingen werden de voorbije jaren in het tweede en derde kwartaal gedaan. Dus over de totale overlast van dit jaar valt nog niet veel te zeggen.

Ketelaars en Vogels vinden dat de gemeente meer moet doen om ratten te bestrijden. ,,De gemeente schuift het allemaal op de burgers af”, zegt Vogels. ,,Als je een rat op privéterrein ziet, moet je het zelf oplossen.” Maar de ratten vinden buiten op straat juist veel voedsel. Bijvoorbeeld omdat PMD-zakken kapot worden gebeten. ,,Ze zitten volgens Ketelaars ook in gemeenteplantsoenen. ,,Daar groeien besjes waar ratten gek op zijn.”

‘Mensen zelf verantwoordelijk op particulier terrein’

De gemeente wil nog niet uitgebreid reageren op de rattenoverlast. De politieke partij VSA stelde onlangs vragen aan het college. Die moeten eerst worden beantwoord, aldus een woordvoerder. Ze laat wel weten dat de gemeente ratten in openbaar gebied bestrijdt. ,,We plaatsen vangkasten en snoeien struiken.” Op particulier terrein zijn mensen zelf verantwoordelijk, aldus de woordvoerder.

Volgens Bastiaan Meerburg is dat nog maar de vraag. Meerburg is directeur van het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) in Wageningen. Die stichting adviseert gemeenten en particulieren over het bestrijden van ratten. ,,Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de algemene infectieziektebestrijding en preventie”, zegt Meerburg. Daar valt het bestrijden van plaagdieren volgens hem ook onder. ,,De vraag is: hoe ver ga je daarin als gemeente?”

In Veldhoven niet ver genoeg, vindt Vogels. ,,Misschien moeten ze meer vallen zetten of moet het PMD-afval voortaan gewoon in de kliko”, zegt ze. ,,Hoe het nu gaat is in ieder geval niet normaal. Ratten zitten bij mensen binnen, vreten de plafonds kapot en klimmen zelfs naar twee hoog. Dat kan gewoon niet meer.”